Page 35 - Demo
P. 35
35VYBAVENÍ, TECHNIKA, DESIGNna ekologický provoz. „Zákazníci kladou stále větší důraz na ochranu životního prostředí. A samozřejmě na to hlavní – tedy uskladnění chlazených či mražených produktů při požadované teplotě, a to s minimálními náklady na spotřebu a údržbu. To vše při zachování atraktivního vzhledu, který vede k příjemnému zákaznickému zážitku,“ dodává Marián Bacmaňák.„V současné době jsou zákazníci ve vysoké míře erudovaní, případně mají na tuto oblast vlastní specialisty. To se týká zejména vitrín, chladicích pultů a skříní,“ konstatuje Marián Bacmaňák. Mnozí také pro volbu správné technologie využívají konzultační služby a rady odborníků. „Z naší strany jsme připraveni při návrhu zařízení pomoci zákazníkovi tak, aby v něm bylo zohledněno celé jeho očekávání,“ říká Marián Bacmaňák. „Vždy je třeba nabídnout všechny možnosti, například další vybavení chlazených prostor či nábytku a také pomoci zákazníkovi najít zařízení vhodné pro jeho potřebu. K používání našeho zařízení je každý náš zákazník také náležitě proškolen,“ dodává Hana Licková.JAK NA DALŠÍ ÚSPORY?Pokračující trend snižování nákladů dává prostor k využívání nejmodernějších technologií. Jde zejména o integrovaná řešení pro celkovou spotřebu energie, která zahrnují nejen oblast chlazení, ale také topení v prodejně či případně také klimatizaci. „Další úspory je dnes možné hledat díky optimalizaci průběhu chladicích teplot, s čím je nižší spotřeba elektrické energie samozřejmě spojena,“ naznačuje Filip Dohnal. Hana Licková v této souvislosti upozorňuje na nešvar, a to umisťování teplého zboží do chladicího zařízení: „Je třeba nezaměňovat skladovací boxy a šokery,“ říká. Ke snížení nákladů může v mnoha případech přispět také změna technologie chlazení a zejména využití odpadního tepla. „Důležitá je již prvotní investice do kvalitního zařízení. Doporučujeme stavět izolované komory včetně podlahy i u chladicích boxů, nechat si zpracovat projekt pro správné dimenzování chladicího výkonu a zařízení pravidelně udržovat, čistit a servisovat,“ podotýká Hana Licková.NOVĚ UŽ JEN EKOLOGICKY„Vnímáme silný trend zvyšování ekologické a společenské odpovědnosti a v mnohých případech je zákazník již připraven dosáhnout tohoto závazku pořizováním nejmodernějších technologií,“ říká Marián Bacmaňák. Jak ale podotýká Hana Licková, v České republice je i přes snahu o ekologické chování stále velmi patrný tlak na cenu. Zákony však hovoří jasně a například směrnice EU, která začátkem letošního roku prošla úpravou, ovlivní dostupnost i cenu a využívání chladiv. Používání starších zařízení s původními chladivy je legislativně ošetřeno tak, aby mohla dále dobře fungovat, ovšem nová zařízení musí být do začátku roku 2025 předělána na chladiva, která jsou k životnímu prostředí šetrnější. Již v současné chvíli můžeme pozorovat snahu o co nejširší využívání přírodních chladiv, například R744 (CO2), případně chlazení glykolem.CHLAZENÍ JAKO SLUŽBANa požadavky ekologičnosti reagují výrobci uváděním novinek, které tyto trendy kopírují. Firma Hauser pro zákazníky na trh uvedla novou řadu chladicího nábytku Remeta pro ekologické chladivo R744. Hlavními produkty fi rmy Bratři Horákové zůstávají chladicí a mrazicí boxy vyráběné na zakázku, zchlazovače a zmrazovače, kontejnerové boxy a další chladírenské doplňkové výrobky. „Mrazicí boxy na hluboké teploty umíme postavit z PUR izolace tloušťky 175 mm. K tomu nabízíme také monitoring teplot a hlášení poruchy při vzestupu teploty v chlazených místnostech prostřednictvím SMS a nabízíme strojní pohon posuvných chladírenských a mrazírenských dveří,“ popisuje Hana Licková. Mezi zajímavou novinku, která ubere obchodníkům starosti s péčí o zařízení, je Refrigeration as a Service. Nabízí ji fi rma Carrier chladicí technika CZ a jedná se o dlouhodobý pronájem zařízení a služeb.PŘIPRAVTE SE NA HORKÉ LÉTOPosledních několik let přináší počasí extrémní výkyvy teplot a vyšší pravděpodobnost veder v letních měsících. Obchodníci, kteří se zabývají prodejem chlazeného sortimentu, by proto měli věnovat zvýšenou pozornost přípravě na nadcházející sezónu. Hlavní doporučení zní: nešetřit na přípravách, prohlídkách ani na servisu. „Základem je včasná příprava. Doporučujeme, aby si obchodníci před létem nechali vyčistit všechny teplosměnné plochy, zejména u kondenzátorů, důsledně dodržovali teplotní řetězec a na absolutní minimum zkrátili dobu manipulace se zbožím mimo chlazené prostory, aby nedošlo k ohřátí zboží. Chladicí zařízení v teplech nemusí již mít kapacitu na opětovné ochlazení zboží, protože standardně je navrženo na udržování teploty, ne na jeho zchlazování,“ upozorňuje Marián Bacmaňák. Za vysokých teplot navíc požadavek na chladicí výkon stoupá, zatímco kapacita poskytovaného výkonu zařízení naopak klesá.Základem toho, aby obchodník nebyl příchodem vysokých teplot zaskočen, je pořízení kvalitního chladicího zařízení, které mu vydrží mnoho let. Přesto by měl se svým dodavatelem chladicí techniky probrat možnosti, zda je možné stávající chladicí zařízení nějak technologicky vylepšit a na extrémy jej připravit. „Řešení se bude vždy lišit od typu a stavu stávající technologie. Pokud již žádná vylepšení možná nejsou, doporučujeme s dodavatelem chlazení stanovit krizový plán pro opravdové extrémy, jako je například vypínání části zařízení či redukce sortimentu,“ radí Marián Bacmaňák. A Hana Licková doporučuje ve spolupráci s dodavatelem chladicí technologie zajistit pro obzvláště citlivý sortiment jeho případnou stoprocentní náhradu.Pavel Neumann