Page 29 - Demo
P. 29


                                    29OBCHODk životnímu prostředí. Aktivně rovněž pracujeme na snižování odpisů našich produktů. Začali jsme spolupracovat s projektem Nesnězeno a výsledky jsou zatím velice dobré. Co všechno obnáší provozovat a řídit síť kaváren a CrossShopů? V rámci CrossCafe je to zejména komplexní znalost našich společností ze všech možných úhlů pohledu. Ačkoli se řadíme mezi středně velké fi rmy, stále jsme rodinná společnost, jejíž širší vedení tvoří dvacet lidí, od majitelů přes marketing, HR, produktový management až po vedení jednotlivých franchisových společností. Ti zastřešují veškeré činnosti. Také je potřeba říct, že stavíme na několika strategických pilířích, které udávají směr našemu podnikání. Jsou jimi kavárenská síť, franchising, vlastní výroba a pražírna a v neposlední řadě prodej produktů mimo síť. Takže komplexnost je tou nejtěžší, ale zároveň i nejlepší částí.  Co považujete za největší úspěch fi rmy za dobu její existence, na co jste obzvláště pyšní?Těch úspěchů je určitě spousta, ale já osobně jsem pyšný především na svůj tým. Velká část jeho členů je součástí fi rmy často deset a více let, a i díky tomu jsme tam, kde jsme.  Podle jakých kritérií si vybíráte zaměstnance?Naváži na předchozí otázku. Považujeme za důležité, aby každý nový člen týmu zapadl, zejména lidsky, a aby měl stejný tah na branku jako my ostatní. Máme docela široce nakročeno, a proto jsou cílevědomost a orientace na výsledek jedny ze základních předpokladů úspěchu v našem týmu. Aktivně naše zaměstnance vzděláváme. V kavárnách je to denní chleba zejména našich trenérů, manažerů a regionálních konzultantů, kteří zajišťují, aby baristé znali a dodržovali všechny standardy hygieny i značky CrossCafe. Aktivně pracujeme na rozvoji soft skills našich manažerů a investujeme i do individuálního rozvoje našich zaměstnanců.  Panuje ve vašem oboru velká fl uktuace? Ano, fl uktuace k našemu typu podnikání patří. Příčiny jsou různé a liší se případ od případu. V našich kavárnách často pracujeme s velice mladými kolegy, u nichž je vyšší fl uktuace přirozená, ať už z důvodu studií, stěhování nebo jen hledání správné pozice na trhu práce. Aktivně pracujeme na tom, abychom dlouhodobě snižovali zejména fl uktuaci v průběhu zkušební doby. Simona Procházková
                                
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33