Page 49 - Demo
P. 49
49SORTIMENTZajímavými výrobky v tomto segmentu jsou třeba Kalma Trhané rostlinné kousky, což je rostlinná variace trhaného masa, ze kterého lze vytvarovat burger nebo Govinda Bio jackfruit kostičky, náhrada masa z exotického chlebovníku.POŽADAVEK: SNADNO A RYCHLE„V letních měsících očekáváme navýšení prodeje hovězího masa, léto je i o velkém prodeji tradičních špekáčků. Ten odstartuje v době čarodějnic a zůstává pak stabilní po celé letní období. Již několik let je patrná rostoucí poptávka po výrobcích s vysokým obsahem masa, bez zvýrazňovačů chuti, barviv a zbytečných přídatných látek. Řada spotřebitelů však začíná mít v této době hlouběji do kapsy, a i pro tyto nakupující je třeba mít v nabídce cenově dostupný a chutný výrobek,“ uvádí Pavlína Křižanovská, obchodní ředitelka společnosti MP Krásno.Zákazníci podle ní preferují výrobky, které nevyžadují náročnou a zdlouhavou přípravu. Oblíbená jsou marinovaná masa, která se již nemusí dále zpracovávat, nakládat či dochucovat a přijdou z obchodu rovnou na gril. „Máme v nabídce například Sous-vide koleno nebo krkovici, což jsou jemně ochucená a šťavnatá masa, vhodná nejen na gril, včetně receptu. K cenově dostupnějším se pak řadí klobásky či mezi Čechy nejoblíbenější uzenina na gril, již zmíněné špekáčky. Ty nabízíme ve dvou variantách, klasické Premium a pak jemně pálivé Čertovské špekáčky,“ vyjmenovává Pavlína Křižanovská. Letošní novinkou bude Klobása s čedarem, která kombinuje chuť výrazného sýra se šťavnatým masem. Klobáska obsahuje 85 % masa, 10 % čedaru a je bez lepku. SÝRY: MÉNĚ TUKU, BEZ LAKTÓZY„Stále patrnějším trendem posledních let je zvyšující se zájem o zdravější varianty výrobků. Spotřebitelé více vyhledávají výrobky se sníženým obsahem soli a bez umělých přísad. U našich sýrů pozorujeme rostoucí zájem o bezlaktózové varianty,“ říká Aleš Malenka, generální ředitel Savencia Fromage & Dairy pro Českou republiku a Slovensko. Z nabídky společnosti Savencia si tak spotřebitelé aktuálně pochutnají například na Liptov Goudě a Liptov brynze bez laktózy, přičemž portfolio bezlaktózových produktů je stále rozšiřováno. Stabilně roste popularita sýrů určených speciálně na gril. „Kromě klasických sýrů na gril, mezi něž patří i novinka Sedlčanský Hermelín do Burgeru, Češi nejčastěji sahají po našem Sedlčanském Hermelínu na gril. Má pevnou kůrku, takže při grilování nepraskne a nevyteče. K dispozici je dále balíček Sedlčanského Hermelínu na gril s kořením, či brusinkovou omáčkou, oblíbený je také Sedlčanský Hermelín na gril fi -gura, který má o 30 % méně tuku. Celá grilovací nabídka je doplněna o produkty z našeho slovenského závodu Liptov, jako jsou Pološtiepky a Hranolčeky na gril,“ shrnuje Aleš Malenka.Kromě Sedlčanského Hermelínu do Burgeru má Savencia pro letní sezónu připravené další dvě novinky, a to Sedlčanský Hermelín na gril Originál XXL a Sedlčanský Hermelín na gril s pepřem XXL.NENÍ ŠPEKÁČEK JAKO ŠPEKÁČEKTradiční špekáček zůstává stálicí v oblibě tuzemských spotřebitelů. Pravá letní grilovačka se bez dobrých a křupavých špekáčků neobejde. Ale jak najít ten skutečně kvalitní, s vysokým obsahem masa a bez přidané „chemie,“ který si mohou bez obav dopřát i děti? „Správný špekáček vyžaduje vepřové maso, hovězí maso a hřbetní sádlo, nikoli plstní, které je jemnější. Při výběru je třeba sledovat strukturu a konzistenci. Špekáček by měl být pružný, křehký a soudržný, s rovnoměrnou strukturou masa a bílými tukovými očky. Světle růžová barva a nepravidelné kostky špeku jsou znaky kvality. Špekáček by měl vonět a být příjemně slaný a kořeněný. Během grilování sledujte jeho chování, poctivý kousek bez přidané mouky zůstane na klacku, nespadne a zůstane šťavnatý. Kvalitní špekáček obsahuje minimálně 40 % masa a neobsahuje nežádoucí látky jako lepek nebo sóju. Je třeba dbát na to, aby produkt neobsahoval strojně oddělené maso a aby obsah tuku nepřesáhl 45 %,“ popisuje řezník Martin Čejka, majitel tradičního Řeznictví Čejka.DRŮBEŽÍ MASO JE EVERGREENEMDrůbeží, zejména kuřecí a krůtí maso, patří dlouhodobě mezi oblíbené kousky pro grilování. Je to sázka na jistotu, kterou zpravidla ocení všichni. Mezi největší zpracovatele kuřecího masa a výrobce uzenin z drůbežího masa patří Drůbežářský závod Klatovy. Kromě standardního sortimentu kuřecího masa nabízí balíčky kořeněných mas – kořeněná stehna, čtvrtky či křídla, která mohou přijít rovnou na gril, dále již připravené kuřecí špízy, se špekem či s klobásou, marinované kuřecí čtvrtky, speciální balíček Party Grill, kuřecí gyros či Kuřecí steak marinovaný s brusinkami. Široký sortiment drůbežího masa i polotovarů z něj nabízí Vodňanské kuře, další významný český producent. Z produktů, připravených speciálně na gril, můžeme jmenovat například Kuřecí křídla Barbecue, Kuřecí řízky a steaky Argentýna, Kuřecí stehenní řízek Flamengo, Kachní prsa na rozmarýnu nebo Kuřecí grilovací set Marengo.Simona ProcházkováKONZUMACE MASAJak často konzumujete ve vaší rodině drůbež?Jak často konzumujete ve vaší rodině hovězí maso?Jak často konzumujete ve vaší rodině vepřové maso?