Page 48 - Demo
P. 48


                                    48SORTIMENTGrilování je nejstarším způsobem přípravy pokrmů. Sezónnost je zde velmi patrná, ale díky kompaktním elektrickým grilům se grilování těší v mnoha domácnostech oblibě v průběhu celého roku. Trendy jsou zpravidla velmi individuální, liší se podle stravovacích návyků, chuťových preferencí a představ každého jedince.GRILOVACÍ SORTIMENT KUPUJÍ HLAVNĚ RODINY S DĚTMIDuben je prvním měsícem v roce, kdy lze sledovat pozvolný nástup grilovací sezóny i v nákupech domácností. V porovnání s prvními třemi měsíci roku sáhne, dle výsledků průzkumu trhu metodou Spotřebitelského panelu GfK, v dubnu po výrobcích na grilování až dvakrát více domácností. V dalších měsících se počet kupujících z řad domácností ještě mírně zvyšuje a v průběhu hlavní letní sezóny zůstává stabilní, s postupným poklesem v září.Sezónnost nejvíce ovlivňují kategorie masa a masných výrobků na grilování, také ale sýrů a zeleniny na grilování, méně náchylné k sezónním výkyvům jsou omáčky a koření, které si mimo hlavní sezónu dopřávají Češi i pro běžné vaření, přesto i zde lze pozorovat intenzivnější nákupy v hlavní sezóně. Z hlediska intenzity nakupování jsou mezi nakupujícími nadprůměrně zastoupeny domácnosti s dětmi a také mladší jednotlivci/páry. České domácnosti nakupují výrobky na grilování především v rámci větších nákupů a preferují nákupy v diskontech a supermarketech. V roce 2023 byla v tomto segmentu více zohledňována cena a využívány promoce. Jejich podíl se oproti předchozímu roku zvýšil přibližně o dva procentní body a dosáhl 57% podílu ve výdajích domácností. V průměru ušetřily české domácnosti v akcích téměř 20 % z běžné ceny výrobků.NA GRIL UŽ ZDALEKA NEJDE JEN MASONa své si při grilování přijdou také vegetariáni nebo vegani. Grilovat je možné ovoce, zeleninu, sýry nebo nejrůznější alternativní náhražky masa. Pokud jde o sýry na gril, prim hraje stále populární hermelín nebo sýry typu camembert. Přibývá milovníků grilovaného sýru halloumi, osvědčuje se také pařený sýr oštiepok, kozí sýr či tvarůžky. Rovněž grilovaná zelenina si našla své příznivce. Na gril se hodí zejména pevnější a chuťově méně výrazné druhy, jako je cuketa, patison, batáty, paprika nebo chřest. Stačí je vhodně doplnit kořením a bylinkami a neotřelý chuťový zážitek je na světě.Hitem posledních grilovacích sezón jsou nejrůznější bezmasé alternativy. Mezi nejpopulárnější z nich patří tofu na gril, které je k dostání ve variantách natur, uzené nebo marinované s kořením a bylinkami. Základem veganských alternativ je vždy voda, rostlinná bílkovina, koření, případně rostlinný olej, samozřejmě zahušťovadla, stabilizátory a další aditiva, bez kterých se výroba rostlinných alternativ většinou neobejde. Podle průzkumů Společnosti pro výživu jsou na tom v tomto ohledu nejhůře alternativy mléčných výrobků, a to nejen ve verzích na gril. Tyto výrobky jsou „díky“ svému složení bohaté na sacharidy a tuky, ale chudé hlavně na bílkoviny a vápník. SEZÓNA GRILOVÁNÍ ZAČÍNÁKAM SE UBÍRAJÍ TRENDY A JAKÁ JSOU OČEKÁVÁNÍ ZE STRANY SPOTŘEBITELŮ, POKUD JDE O NABÍDKU SORTIMENTU PRO GRILOVÁNÍ?Grilování zůstává oblíbeným způsobem přípravy pokrmů. Češi jsou grilovacími přeborníky, nebojí se různých druhů mas a uzenin, také ale sýrů či zeleniny, stále častěji experimentují s kombinacemi chutí.Z „obyčejného“ opékání nad otevřeným ohněm se grilování vyvinulo v mnohdy vysoce sofi stikovanou a oblíbenou společenskou záležitost.Foto: Shutterstock.com / New Africa
                                
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52