Page 14 - Demo
P. 14


                                    14TÉMAÚhel pohledu se může lišit, nicméně jako veganské potraviny jsou považovány všechny plant-based produkty neobsahující živočišné deriváty a produkty, u kterých nebyly živočišné deriváty použity ani při výrobě. „Zde je pro spotřebitele nezbytná nezávislá certifi kace, jako je ochranná známka V-Label, která kontroluje i proces výroby, například použití živočišného čiřidla u nápojů, jako jsou džusy či vína. Často se totiž používá želatina či vaječné bílky, výrobce bohužel nemusí čiřidlo deklarovat na obalu,“ uvádí Zuzana Kovandová, manažerka kvality pro V-Label certifi kaci z ProVeg Česko. Z pohledu category managementu se často termín týká alternativ k živočišným produktům, jako jsou masné či mléčné alternativy, ale v rámci retailu mohou mít category manažeři na starost i celé kategorie (např. maso – živočišné i rostlinné). Čím dál více důležitým parametrem je při nákupním rozhodování chuť a struktura rostlinných potravin, čemuž nahrávají moderní technologie a inovativní řešení v potravinářské výrobě. ROSTLINNÁ STRAVA: ZDRAVÍ, ETIKA, OCHRANA PLANETYHodnota světového trhu s rostlinnými bílkovinami by měla do roku 2027 dosáhnout hodnoty 23,4 mld. USD. Rostoucí poptávka po těchto produktech je spojena s povědomím o zdravotních přínosech, jako je nižší riziko srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny. Studie publikovaná v časopise Journal of the American Heart Association ukázala, že rostlinná strava může snížit riziko ischemické choroby srdeční až o 40 %. Rostlinné bílkoviny jsou také atraktivní volbou pro ty, kteří si chtějí udržet zdravou váhu a snížit riziko obezity, protože obsahují méně nasycených tuků.SÓJA A TOFU NEJSOU JEDINOU VOLBOU„Je zjevné, že přechod na rostlinnější jídelníček není jen krátkodobým trendem, ale skutečnou celospolečenskou změnou,“ uvádí Tereza Trávníčková, manažerka kampaně Veggie Challenge. Kvalitní rostlinná strava může pomoci přijít na chuť zdravějšímu jídelníčku a působit jako prevence některých nemocí. Navíc má pozitivní dopad na životní prostředí. Sója a produkty z ní byly dlouhou dobu považovány za hlavní zdroj rostlinných bílkovin, dnes je již nabídka mnohem sofi stikovanější a na výběr je celá řada alternativ masa, mléka a mléčných výrobků, sýrů, pomazánek i dezertů. Od rýžového, hrachového či pšeničného proteinu přes quinou, fazole a čočku až po tempeh nebo jackfruit neboli chlebovník.Více než 40 položek veganských produktů nabízí privátní značka obchodního řetězce Kaufl and K-take it veggie. ČEŠI PŘICHÁZEJÍ ROSTLINNÉ STRAVĚ POSTUPNĚ NA CHUŤROSTLINNÁ STRAVA JE CELOSVĚTOVĚ, ČESKO NEVYJÍMAJE, STÁLE POPULÁRNĚJŠÍ. NEVYHLEDÁVAJÍ JI ZDALEKA JEN VEGANI A VEGETARIÁNI.Podle dat výzkumné agentury FMCG Gurus v Česku stoupá trend fl exitariánství, kdy lidé cíleně snižují konzumaci živočišných produktů. V Česku se takto stravuje již 25 % populace. (Tématu alternativních potravin se bude věnovat také květnové vydání Retail News.)Generace Z má ráda nejen rostlinné alternativy, ale také veškeré novinky či hotová zdravá jídla.Foto: Shutterstock.com / Ground Picture
                                
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18