Page 53 - Demo
P. 53
53SORTIMENTnašeho sortimentu určena, je původ a složení čím dál tím důležitější. Mění se v průběhu času vkus a chutě zákazníků?Náš sortiment neustále rozšiřujeme, takže nemůžu úplně říct, že by po nějakém výrobku klesala poptávka a po jiném rostla, protože jeden nevytlačuje druhý. A že by třeba klesala poptávka po jednom druhu moštu a rostla po jiném? Ani bych neřekl. Zajímavé jsou rozdíly spíše regionální, kdy například na Slovensku je mnohem oblíbenější švestkový mošt a pyré než u Čechů, a také jsem vysledoval, že třeba na Svitavsku neholdují višním, ale to tedy netuším proč. Co se dá vysledovat, je průběžné zvyšování zájmu o produkty s rakytníkem a arónií. Odkud pocházejí suroviny, které používáte, tedy kromě těch, které si vypěstujete sami?Jak jsem již zmínil, z velké většiny pocházejí suroviny z našich vlastních sadů na česko-slovenském pomezí. A plodiny, které v sadech nepěstujeme, odebíráme od prověřených pěstitelů, převážně z regionu Moravy a západního Slovenska. Naše sady už jsou kompletně bio a díky tomu velmi brzy budou i první Ovocňákovy produkty čistě bio. Jakým způsobem probíhá výroba? Zpracování čerstvého ovoce je náročná disciplína, zejména časově...Výroba našich produktů probíhá s maximálním důrazem na zachování přírodních vlastností ovoce. Základ je, že ovoce sklízíme na vrcholu zralosti, což můžeme díky tomu, že mezi utržením a lisovnou to máme pár metrů. Ovoce necestuje mnoho kilometrů, nemusíme se bát poškození nebo plesnivění při transportu, takže není důvod ho trhat před dozráním. Dále používáme moderní technologie, které umožňují rychlé zpracování, takže ovoce nikde nečeká a zbytečně neoxiduje (nehnědne). Ovoce lisujeme za studena a pasterujeme za nízkých teplot, což pomáhá zachovat vitamíny a minerály a dokážeme jich tak zachovat asi 70 % oproti ovoci čerstvému. Naším cílem je minimalizovat ztrátu živin a chuti během zpracování. Nepoužíváme ke konzervaci chemii ani vysoké teploty. Kde si mohou spotřebitelé vaše výrobky zakoupit? Dodáváte do řetězců?Naše výrobky jsou dostupné především ve farmářských obchodech a zdravých výživách, ale i v mnoha retailových řetězcích po celé České republice a v e-shopech s potravinami. Za všechny bych asi jmenoval Rohlik, Alza, Sklizeno, Scuk nebo třeba Košík. Zákazníci mohou také nakupovat přes náš vlastní e-shop, kde nabízíme kompletní sortiment našich produktů s možností doručení až domů. Co bylo pro vás, za dobu existence fi rmy, vůbec nejnáročnější výzvou?Největší výzvou bylo určitě udržení vysoké kvality našich produktů při rostoucí poptávce. Bylo nutné neustále investovat do modernizace výroby a zároveň zachovat naše principy, kde občas ani dodavatelé technologií nechápali, proč trochu neslevíme, když bychom to pak měli o tolik jednodušší. Můžete shrnout, jaké panují v současnosti největší trendy ve vašem segmentu trhu?Jsme přesvědčeni, že to je a bude bio. Když se podíváme na západ od nás, tak v segmentu dětských potravin je bio kvalita v podstatě běžným standardem a my bychom si přáli, aby tomu tak bylo i u nás. My už na naší bio řadě totiž pracujeme. Velkým tématem je dnes trvalá udržitelnost. Jak konkrétně ji podporujete ve vaší fi rmě?Zakládáme si na lokálnosti, která podle nás k udržitelnosti zásadně přispívá. Suroviny pro naše výrobky necestují přes celou planetu, ale byly vypěstované tady u nás, v našich sadech, v našem podnebí, z naší dešťové vody. Kromě toho, že díky tomu můžeme ovoce sklízet na vrcholu zralosti, tedy v době, kdy chutná nejlépe, mají naše produkty výrazně menší uhlíkovou stopu než zahraniční produkce. Jak při výrobě nakládáte s odpadem ze zpracovávaného ovoce?Odpady při výrobě se snažíme v maximální míře eliminovat a pokud vznikají, tak například výlisky z ovoce krmíme naše hospodářská zvířata, nebo je sušíme a vyrábíme z nich čaje. Oplachová voda z výroby se fi ltruje a používá na zavlažování. Rád tak žertuji, že jsme vlastně bezodpadová výroba.Zároveň produkty nabízíme jak v jednoporcových baleních, tak v ekologičtějcích a ekonomičtějších bag-in-boxech, ze kterých se snadno dá čepovat třeba dětem do školních lahví, sklenic a podobně a šetřit tak peněženku i přírodu. Bag-in--box se jednoduše recykluje, protože jej rozhodíte na papír a plast. Zajímavostí je také úspora plastu, ve srovnání s PET lahvemi je to při stejném objemu moštu až 85 %. Další výzvou pro nás byly kapsičky, jako plastový kompozit, proto dnes už směřujeme k jednomateriálové verzi, která bude 100% recyklovatelná. Simona ProcházkováOvoce necestuje mnoho kilometrů, není třeba se bát poškození nebo plesnivění při transportu, takže není důvod ho trhat před dozráním.