Page 48 - Demo
P. 48


                                    48OBALY, TECHNOLOGIE & LOGISTIKAV případě balených potravin musí být povinné informace o dané potravině uvedeny na obalu nebo na etiketě k němu připojené. Spotřebitel má na povinné údaje právo, ale zároveň by měl být natolik vzdělán, aby jim správně i porozuměl. Hezký příklad je častá záměna označení „vepřové maso ve vlastní šťávě“ a „vepřová konzerva“, což není jedno a totéž. Vepřové maso musí obsahovat alespoň 70 % masa a nejvýše 40 % tuku, naopak u vepřové konzervy není minimální množství stanoveno.V případě etiket lze použít všechny druhy etiket, které splňují kritéria pro ně daná. Etiketa je defi nována jako jakýkoli štítek, značka, známka, obrazový nebo jiný popis, který je napsán, vytištěn, natištěn pomocí šablony, vyznačen, proveden jako reliéf nebo vytlačen na obalu nebo nádobě potraviny nebo k nim připojen. Etikety musí být dobře viditelné, snadno čitelné, a je-li to vhodné, nesmazatelné. Kvůli čitelnosti musí údaje na obalu či etiketě splňovat i některá technická kritéria. Povinné informace musí být vytištěny písmem s minimální střední výškou 1,2 mm. Pokud je největší plocha obalu menší než 80 cm², lze použít minimální střední výšku písma 0,9 mm. Ani u obalů, které mají plochu menší než 10 cm² nesmí chybět alespoň zásadní údaje – název potraviny, látky nebo přípravky způsobující alergie nebo nesnášenlivost, které se používají při výrobě a jsou přítomny v konečném výrobku, čisté množství potraviny, datum „minimální trvanlivosti do“ nebo „datum použitelnosti\NUTNÉ INFORMACE U POTRAVIN NA ETIKETĚ ČI OBALUInformace na etiketách podléhají přísné legislativě, která uvádí výrobcům řadu povinností. Díky tomu však spotřebitel může mít při koupi ucelené informace o potravinových výrobcích a může se tak informovaně rozhodovat. Informace na potravinách, ať již na etiketě či obalu nesmějí uvádět spotřebitele v omyl, pokud jde o charakteristiky potraviny (nesmějí ani podle vzhledu, popisu nebo vyobrazení vyvolávat nesprávný dojem), nesmějí uvádět účinky nebo vlastnosti, které dotčená potravina nemá, a nesmějí vyvolávat dojem zvláštnosti, zejména výslovným zdůrazňováním přítomnosti nebo nepřítomnosti určitých složek nebo živin, pokud se stejnými charakteristikami vyznačují všechny podobné potraviny.Podle právních předpisů EU, ale i vnitrostátních právních předpisů patří v současnosti mezi povinné údaje u balení potravin především: název potraviny, seznam obsažených složek (včetně přísad), informace o alergenech, množství některých složek, označení data (minimální trvanlivost do / spotřebujte do), země původu, je-li to nutné kvůli srozumitelnosti pro spotřebitele (příklad: výrobky, které mají na obalu zobrazenou vlajku státu nebo známou dominantu), jméno a adresu provozovatele potravinářského podniku sídlícího v EU nebo dovozce, čisté množství, případné zvláštní podmínky uchovávání a použití, návod k použití v případě potřeby, obsah alkoholu u nápojů (je-li vyšší než 1,2 %) a výživové údaje. Jako u všech usnesení, i u povinného značení potravin existuje řada výjimek (např. požadavek na povinné výživové hodnoty není uplatňován u některých typů potravin, jako jsou žvýkačky, kvasnice, sůl… atd.). UŽITEČNÁ POMŮCKA OD MINISTERSTVAPro širokou veřejnost připravilo Ministerstvo zemědělství (MZE) užitečnou pomůcku v podobě publikace, resp. přehledné PDF prezentace „Označování ETIKETA – FUNKČNÍ I ESTETICKÝ PRVEKETIKETA HRAJE NA OBALU NEZASTUPITELNOU ROLI, AŤ JIŽ Z HLEDISKA DESIGNU, TAK Z HLEDISKA INFORMACÍ. Povinné údaje jsou jiné pro oblast farmacie, potravin či chemického zboží. Jedno mají však společné: Informace o výrobku musí být přesné, jasné a spotřebitelům/uživatelům snadno srozumitelné. Foto: Irena BurdováPovinné informace na etiketě / na obale nesmí být nijak skryty, ani přerušeny jiným textem či vyobrazením. Ty nepovinné nesmí být uvedeny a zvýrazněny na úkor povinných.
                                
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52