Page 33 - Demo
P. 33


                                    Sě¯SUDYDQDDXGLW dle mezinárodních norem IFS, BRC, ISO 22000, FSSC 22000H[WHUQ¯DXGLW\\9DģLFKREFKRGıa provozovenzavedení a revize HACCPnastavení V\\VW«PXNYDOLW\\ pro SRWěHE\\REFKRGQ¯FKěHWÝ]Fısprávné R]QDÏRY£Q¯ potravina nepotravinatraktivní a originální GHVLJQ]DMLģWÝQ¯ODERUDWRUQ¯FKUR]ERUı]DVWXSRY£Q¯SěLMHGQ£Q¯VHVW£WQ¯VSU£YRX(WLNHWRPDWȂY¿ŀLYRY«KRGQRW\\QDSRÏN£Q¯%LRȴQGHU a (Q]\\PDWLFN«SURVWěHGN\\denní aktuální informace -L46/a7HVW\\SRWUDYLQY¿SRÏHW1XWUL6FRUH+420 702 097 438 | +420 606 638 871LQIR#TXDOLW\\VOF]_ZZZTXDOLW\\VOF]„PARTNER PRO VAŠE PODNIKÁNÍ“Ing. Iveta Baudyšová | jednatel6/8Ŀ%<46/které zákazník před opuštěním prodejny navštíví. Právě odtud si může odnést rozhodující zážitek, jestli se sem příště vrátí. A jaká by tedy měla být? „Pokladní zóna by měla umožnit optimální, rychlé a pohodlné odbavení zákazníků. Měla by být přehledná jak pro zákazníky, tak pro personál. Měla by umožnit plynulý a pohodný průběh odbavení nákupu bez stresu a zbytečných front,“ popisuje Libuše Kopecká, specialistka marketingu ve společnosti Wanzl. Jak dodává, už při návrhu pokladní zóny je důležité zvážit specifi ka obchodu, očekávaný objem zákazníků a typy produktů, které se prodávají. Cílem je vytvořit prostředí, které minimalizuje čekací doby, zvyšuje spokojenost zákazníků a zároveň zefektivňuje pracovní procesy zaměstnanců.STRES U POKLADNYVelice častým prohřeškem pokladních zón je jejich přehlcení a zaskládání různými displeji a akčními stojany. I když je zřejmé, že se tím obchodník snaží pobídnout zákazníky k impulzním nákupům, zmenšuje tím prostor pro manipulaci s nákupním vozíkem nebo omezuje pohyb dětských kočárků. Vystavení akčního zboží pro impulzní nákup v oblasti pokladní zóny by mělo být vždy především přehledné a uměřené prostorovým možnostem. Samozřejmostí by měla být jeho variabilita, která by umožňovala jednoduché úpravy pro nabízené zboží. V některých menších prodejnách bývá pro zákazníka „výzva“ také krátký pás pro vyskládání zboží. „Pokud je pokladní pás ještě navíc zaskládám nějakým ‚akčním‘ zbožím, jako jsou žvýkačky a podobně, padá zboží dokonce z pásu. Navíc se tím zákazník dostává do stresu, protože ještě nemá vyskládané zboží a namarkované položky už jsou přesouvány do taškové zóny,“ varuje Libuše Kopecká. PROMĚNA PO ZAVÍRACÍ DOBĚNedostatek lidské pracovní síly a možnost nabídnout zákazníkovi nákup i mimo běžnou pracovní dobu vede ke vzniku nových typů prodejen, které řeší rozdělení prodejny do jednotlivých úseků svým specifi ckým způsobem. „Strategie sítě COOP je založena převážně na takzvaných hybridních prodejnách, tedy prodejnách, které fungují v běžné otevírací době jako standardní obchody. Automatizovaný prodej je pro nás především rozšířením služby zákazníkům. To v praxi znamená, že v rámci standardní otevírací doby nejsou zákazníci ochuzeni o sociální kontakt s personálem, a tedy také o možnost nakoupit si například lahůdky či uzeniny v úseku s pultem, který je obsluhován prodavačem. Jediným rozdílem mezi běžným a automatizovaným prodejem může být v jistém omezení nabídky pultového prodeje lahůdek a uzenin,“ popisuje Lukáš Němčík, ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP. Po skončení pracovní doby se totiž obsluhovaný úsek změní v samoobslužný, do kterého je umístěno nakrájené a zabalené zboží. ČERSTVÉ ZBOŽÍ I O VÍKENDECHV automatizovaných prodejnách je možné rozdíl mezi běžným a automatizovaným prodejem kompenzovat širší nabídkou baleného zboží. „V oblasti ovoce a zeleniny žádné rozdíly v nabídce nejsou, a dokonce zde přicházíme s inovacemi, kdy jsou při prodeji tohoto zboží využívány poklady s AI, které samy rozpoznají zboží vybrané zákazníkem. Co se týká pečiva, řada prodejen je zásobována čerstvým pečivem i o víkendech, tedy v době, kdy fungují jen v automatizovaném režimu. Jinak, podobně jako u uzenin či lahůdek, nabízíme v automatizovaných prodejnách širší nabídku baleného pečiva,“ dokresluje Lukáš Němčík. Zákazník od těchto prodejen podle jeho slov očekává nabídku čerstvých potravin a automatizovaný režim s výjimkou pultového prodeje uzenin, lahůdek či případně teplého zboží, nepřináší v této oblasti žádná omezení. „Je tomu spíše naopak, protože zákazník si může koupit například čerstvé pečivo i v době, kdy v minulosti nemohl. Nicméně obsluhované úseky jsou velmi oblíbené a automatizace na tomto nic nemění. Jak již bylo zmíněno, automatizace je rozšiřováním služby, a nikoliv její omezování. Pultové prodeje chceme nabízet všude, kde to dává ekonomický smysl,“ uzavírá Lukáš Němčík.Pavel NeumannVYBAVENÍ, TECHNIKA, DESIGN
                                
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37