Page 41 - Demo
P. 41


                                    41Za pozornost stojí ovšem nejen současný úspěch cukrářství, ale také příběh jejího majitele, který je dnes šikovně využíván v marketingu fi rmy. „V životě jsou chvíle, kdy zastavíte fi lm a zeptáte se sami sebe: Co teď vlastně chcete dělat? Kam ten život spěje…“ ptal se sám sebe ve svých 20 letech Michael Engelmann, který pochází z Wolfsburgu, města Volkswagenu, když seděl na schodech svého upraveného cirkusového vozu v Rollheimer Village v Berlíně-Neuköllnu. Vyučeného cukráře totiž zlákal cirkusový svět. Vystudoval pantomimu a stal se klaunem. V roce 2004 však svůj život přehodnotil a vrátil se k původnímu řemeslu. První dorty vznikaly podle rodinných receptur. Trvalo roky, než se malá společnost jednoho muže rozrostla v současnou silnou středně velkou společnost.TRENDY V PEKAŘSTVÍ PŘEDSTAVÍ SÜDBACK 2024Tradičně řemeslně zaměřený veletrh südback slouží zároveň jako místo pro setkání a platforma pro výměnu zkušeností pro každého, kdo se zabývá pekařstvím a cukrářstvím. Na veletrhu se pravidelně setkává přes 600 vystavovatelů s více než 35 000 odbornými návštěvníky z více než 80 zemí světa. Mezi návštěvníky jsou nejen majitelé a zaměstnanci kaváren a pekáren, ale i maloobchodů s potravinami. Mezi hlavní vystavovatelské oblasti patří pekařské technologie. Návštěvníci si mohou prohlédnout také vybavení provozů, prodejen a kaváren. K dalším oblastem patří například pracovní oděvy, balicí materiály a v neposlední řadě také IT systémy a pokladní systémy.Eva KlánováSORTIMENTzemí, včetně České republiky. Úkol sám o sobě tak je i zajištění komunikace ve fi rmě. Podnikání podle něj komplikují i velká byrokracie a nerealistické představy vlády v oblasti ekologie a životního prostředí. Investují do opatření na snížení ekologické zátěže, ale narážejí na různé bariéry technického charakteru. A jak Tobias Exner zdůrazňuje: „Každá fi rma musí fungovat tak, aby se dále rozvíjela a byla konkurenceschopná.“OD KLAUNA K PODNIKATELICukrářství Engelmann založil v roce 2004 jeho současný majitel Michael Engelmann. Engelmann Konditorei se z velké části vyhýbá pečicím směsím a polotovarům a spojuje tak staré pekařské tradice se současnými očekáváními zákazníků. Cukrárna Engelmann zaujímá průsečík mezi kvalitativním minimalismem velkých společností a kulinářským umělcem. Vlastní prodej konečným zákazníkům je jen doplněk jejích aktivit. Dodává hlavně komerčním zákazníkům, hotelům, restauracím nebo kavárnám. Vypracovala se na jednu z vedoucích společností na trhu v Berlíně v sektoru „dodávky čerstvých cukrářských produktů“.CHLÉB ROKU 2024Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.Soutěžní chleby byly hodnoceny dvaceti certifi kovanými komisaři, kteří posuzovali senzorické parametry jednotlivých chlebů: vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, jež je při hodnocení v soutěži Chléb roku nejdůležitější. Vítěze v kategorii Chléb mladých vybrali studenti Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice. Vítězové jednotlivých kategorií soutěže získali oprávnění používat ochrannou známku Chléb roku 2024; chleby, které obsadily 2. až 5. místo, pak nesou známku Chléb vynikající kvality.Strategickým partnerem akce je již patnáctým rokem společnost Tesco Stores ČR.Vítězové jednotlivých kategorií národní soutěže Chléb roku 2024: Chléb roku 900–1200 g: BEAS, Pekárna Choustníkovo Hradiště Chléb roku 500–800 g: Pekárna Racek, Přerov Chléb bez hranic: PECUD, Proboštov u Teplic Novinka roku: PECUD, Proboštov u Teplic Chléb mladých: Pekařství Křivka, Velké PavloviceNa místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.„Všechny suroviny, u kterých je to možné, odebíráme od místních zemědělců,“ říká Tobias Exner.
                                
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45