Page 40 - Demo
P. 40


                                    40SORTIMENTV Berlíně existuje kolem 140 řemeslných pekáren. Zhruba polovina má certifi kaci bio, některé se specializují například na bezlepkové pečivo. Berlíňané tak mají řadu příležitostí k nákupu originálního, absolutně čerstvého pečiva. A vzhledem k tomu, že Berlín je město multikulturní, mohou si zákazníci vybírat i z nabídky originálního třeba italského nebo francouzského pečiva. Řada malých řemeslných pekáren vznikala těsně před covidem. Poté, co překonaly období uzávěrek provozů, se jim začalo dařit a do současné doby již otevírají další fi liálky. Majiteli jsou často mladí lidé, kteří do své pekárenské nabídky přinesli originalitu, nové chuti a kombinace. Nejde zpravidla o pouhé prodejny, ale také místo, kde si lze dát k dobrému pečivu kvalitní kávu a chvíli posedět. A zákazníci to oceňují opakovanými nákupy a návštěvami.TRADIČNÍ POSTUPY A LOKÁLNÍ SUROVINYPekárna Exner je velmi moderní, středně velký podnik v bezprostřední blízkosti Berlína a jeden z největších zaměstnavatelů v městečku chřestu Beelitz. Rodinná pekárna v Brandenburgu představuje nejvyšší kvalitu a tradiční postupy zpracování. Vše je ručně vyráběné, poctivé a chutné. Zásobuje okolí v okruhu zhruba 50 kilometrů. Všechny suroviny, které mohou být lokální, odebírá od místních zemědělců. Výjimkou nejsou ani jahody, ze kterých si pro sladké pečivo vyrábí vlastní marmeládu. Sami si praží i dýňová semínka. V pekárně Exner se znalost dobrého chleba a pečiva předávala z generace na generaci. Současný majitel Tobias Exner vzpomíná: „S radostí vzpomínám na spoustu hodin, které jsem jako dítě a teenager strávil v pekárně. Pamatuji si nadšení mého otce Inga, když vyndal z pece ten nejkrásnější chléb.“Příběh pekárny sahá až do roku 1928, kdy byla v Beelitz postavena malá pekárna. Tu si pronajala a posléze koupila rodina Exnerových. V roce 1976 si pekařský mistr Ingo Exner mohl splnit svůj sen a osamostatnit se. Novodobá historie pekárny se začala psát v roce 2008, kdy převzal pekárnu Tobias Exner. Zjednodušeně lze říct, že od té doby sbírá pekárna profesní ocenění, otevírá nové pobočky a vstupuje do oblasti kavárenství a gastronomie.Ačkoli se fi rmě daří, je to podle slov Tobiase Exnera každodenní boj a přizpůsobování se situaci na trhu a vývoji poptávky zákazníků. Zhoršení ekonomické situace například omezilo prodej biopečiva. Stejně jako v České republice musí majitel pekárny řešit nedostatek zaměstnanců. Necelé tři stovky zaměstnanců tvoří kolektiv z více než desítky NA SKOK MEZI BERLÍNSKÝMI PEKAŘI A CUKRÁŘIŘEMESLNÁ PEKÁRNA NABÍZÍ KVALITU, ORIGINALITU A ČASTO TAKÉ PŘÍBĚH. SPOLEČNĚ TVOŘÍ MARKETINGOVÝ MIX, KTERÝ PŘITAHUJE ZÁKAZNÍKA.Ve dnech 26. až 29. října se pekařský průmysl opět setká na výstavišti ve Stuttgartu na veletrhu südback. Odborný veletrh pro pekárny a cukrárny zůstává jednou z nejvýznamnějších odborných akcí v Evropě zaměřených na trendy v oboru. Foto: Retail NewsPekárna Exner rozšiřuje své aktivity také do oblasti kavárenství a gastronomie.Zhruba polovina berlínských řemeslných pekáren má certifi kaci bio.
                                
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44