Page 38 - Demo
P. 38
38VYBAVENÍ, TECHNIKA, DESIGNstr. 40Potraviny podléhající rychlé zkáze vyžadují během skladování a přepravy zvláštní zacházení. Je třeba dodržovat určité teplotní rozsahy, stabilní chladicí řetězec a také hygienické předpisy s cílem zabránit zdravotním rizikům pro spotřebitele. ZAMEZTE ZNEHODNOCENÍKaždý teplotní režim má svá teplotní specifi ka: chlazené zboží od 2 °C do 6 °C, čerstvé do 15 °C, suché zboží do 24 °C, skladování mraženého zboží pak probíhá při teplotách až do -24 °C, v některých případech i při nižších teplotách. Teplotní řetězec od výrobce ke spotřebiteli či k prodejci, tedy během skladování, vykládky, nakládky a přepravy, musí být pod neustálou kontrolou. Jakékoli porušení teplotního režimu by mohlo vést ke znehodnocení zboží.KOMPLIKOVANÝ RETAIL„Nejspolehlivějším článkem řetězce bývají výrobci, kteří mají usnadněnou pozici při zacházení s produktem, který dobře znají, a jehož procesy mohou plně ovládat,“ konstatuje Tomáš Čapek, jednatel společnosti UniConsulting. „Pokud se týká skladování a dopravy, tady je potřeba vybírat společnosti, které jsou dostatečně vybaveny a jejichž procesy jsou pravidelně certifi kovány nezávislou třetí stranou. Úroveň těchto provozů se v posledních letech značně vylepšila, k čemuž přispěla i dostupnost nových sledovacích a řídicích technologií,“ podotýká Tomáš Čapek. Nejkomplikovanější situace je v provozech retailu, kde se nachází velké portfolio výrobků s nejrůznějšími požadavky na teplotu. Prostory v zázemí tu bývají zpravidla značně omezeny, prodeje jednotlivých výrobků během roku kolísají a během akcí se může projevit i nedostatek chladicích zařízení.ZÁKLADEM JE TEPLOMĚRPro dodržení všech parametrů chladicího řetězce dnes využíváme celé portfolio měřicí techniky: „Od jednoduchých teploměrů přes kombinované měřicí přístroje až po automatické systémy monitorování,“ vypočítává Jana Coufalová, Technical Support Solution společnosti Testo Česká republika. Jak dále podotýká, největším prohřeškem je v současnosti buď naprostá absence měření, nebo jeho nedokladovatelné provedení. V případě vlastního měření je pak prohřeškem také používání nekalibrovaných měřidel. Pro obchodníka, který se zabývá prodejem chlazeného zboží, je proto minimálním základem kalibrovaný teploměr s možností vpichového nebo bezkontaktního měření. „V případě skladování nebo přepravy zboží by zároveň Obchodník i výrobce má dnes běžně k dispozici všechny prostředky tak, aby byl schopen dodržet chladicí řetězec, a to od výroby produktu až do košíku zákazníka.TEPLOTNÍ ŘETĚZEC POMÁHAJÍ DODRŽOVAT MĚŘIDLA, TECHNOLOGIE I PROCESYDODRŽOVÁNÍ CHLADICÍHO ŘETĚZCE JE NAPROSTO KLÍČOVÉ PRO ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI A KVALITY PRODUKTŮ, KTERÉ BY MOHLY BÝT VYŠŠÍMI TEPLOTAMI POŠKOZENY. Pravidla pro teplotní řetězec jsou navržena tak, aby zajistila, že citlivé produkty zůstanou při správné teplotě během celého procesu přepravy a skladování. Různé typy potravin vyžadují pro přepravu a skladování různé teploty. Ty pomáhá zajistit celá řada pomocníků.Foto: Shutterstock.com / Hryshchyshen Serhii