Page 54 - Demo
P. 54


                                    54CSR & UDRŽITELNOST Jaké byly zásadní momenty během těchto tří desítek let?Zásadních momentů byla celá řada, původní odhodlání zakladatelů vybudovat systém potravinové pomoci a záchrany potravin je stále stejný, jen přístup a organizace se za posledních 10 let profesionalizovala. Současnou podobu potravinových bank velmi ovlivnilo strategické rozhodnutí o vybudování sítě potravinových bank, a tak je nyní v každém kraji jedna samostatná banka a každá tedy řeší pomoc regionálně. Dalším zlomovým bodem bylo v roce 2018 vyjednání §11 v Zákoně o potravinách a tabákových výrobcích, tzv. povinné darování a následně také první dotační program Ministerstva zemědělství, který je hlavním zdrojem pro činnost potravinových bank. Velmi důležitý je také rozvoj potravinových sbírek a posledním zásadním krokem je pak projekt Výdejny, díky kterému jsme v distribuční síti zahájili spolupráci s více než 200 městy a obcemi. Na výročním večeru zaznělo, že cílem je znásobit vybírané množství potravin. Jak toho chcete dosáhnout?Je to cíl, který vychází z aktuálních čísel a nárůstu objemu potravin o 20 %, který držíme posledních pět let. Daří se nám oslovovat nové dárce a naší snahou je také optimalizovat svoz potravin z obchodů. Hledáme také nové možnosti a přístupy jako nastavení odpoledních a večerních svozů nebo vyjednání možnosti zamrazovat maso v potravinových bankách, když mu končí datum spotřeby. Nicméně si uvědomujeme, že je tento cíl závislý na ochotě a nastavení dárců, proto se snažíme být transparentní, ukazujeme příběhy lidí, kterým potraviny pomáhají, a snažíme se reagovat na různé potřeby dárců. Je infrastruktura potravinových bank v Česku dostatečná, resp. co byste potřebovali pro další rozvoj?Díky nedávným investičním programům máme infrastrukturu na vysoké úrovni, a to i v rámci EU. Každoročně jednáme o udržení výše dotací na provoz, a to je nyní asi jediné naše přání pro udržitelný rozvoj, aby se udržela podpora státu. V loňském roce jsme na provoz od ministerstva zemědělství získali 100 mil. Kč a zachránili potraviny za 700 mil. Kč, je na tom jasně patrné, že náš přínos pro společnost není jen enviromentální, ale také ekonomicko-sociální.  Významným přispěvovatelem do potravinových bank jsou obchodníci. Vidíte v tomto směru ještě nějaké rezervy?Rezervy jsou samozřejmě vždy, a to nejen u obchodníků, ale i na naší straně. Je velmi znát, kde je udržitelnost nastavena v politice obchodníka a v jeho fi -remní kultuře. Dovolím si vyzdvihnout společnosti Albert a Tesco, které dobrovolně vydávají výroční zprávy o potravinových odpadech, řeší s námi rozvoj a pravidelně vyhodnocují spolupráci. Objem jejich darů tvoří 65 % objemu získaného od všech obchodních řetězců.  Jak se rozvíjí spolupráce bank s dodavateli a výrobci?Snažíme se hlavně regionálně oslovovat výrobce a zemědělce. Je to složité, protože je pochopitelné, že cílem jejich práce je zisk a darem do potravinových bank přichází ztráta. Ale jsme rádi, že v případech přebytku jsou často velmi štědří. Je současná legislativa vyhovující pro další rozvoj a aktivity bank?Aktuálně je řada problematických legislativních výzev. Například odvod DPH u darů, které jsou darované do bank, je velmi zatěžující pro dárce. Zrušení této povinnosti by navýšilo motivaci k darování nejen u potravin, ale i u drogistického zboží, textilu apod.Eva KlánováČESKÁ FEDERACE POTRAVINOVÝCH BANK SLAVÍ 30. VÝROČÍALEŠ SLAVÍČEK, VÝKONNÝ PŘEDSEDA ČESKÉ FEDERACE POTRAVINOVÝCH BANK, STOJÍ V ČELE ORGANIZACE, KTERÁ UMÍ POMÁHAT A DOKÁZALA VELKÉ VĚCI.V loňském roce se potravinovým bankám podařilo zachránit a získat 13 200 tun potravin, což je téměř 30 mil. porcí jídla. Nárůst za pět let je dvojnásobný. Největší množství, téměř 60 % darů, je od obchodních řetězců. Slavnostní večer ke 30. výročí České federace potravinových bank proběhl v Obecním domě ve středu 19. června za účasti Evy Pavlové, manželky prezidenta republiky, která spolu s Alešem Slavíčkem předávala ocenění.Foto: V. Láznička
                                
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58