Page 62 - Demo
P. 62


                                    62 www.kosmetika-wellness.czJídlo drží tělo a  duši pohromadě, říká stará lidová moudrost. V  posledních desetiletích ovšem tato moudrost v bohatých průmyslových zemích už neplatí. Mnoho lidí trpí chorobami způsobenými výživou nebo nadváhou a zkracují si nevhodnými stravovacími návyky život. Přitom naplňovat heslo „Zdravě jíst a zdravě žít“ není vůbec složité. Vhodně naaranžovaná výloha obchodu se zeleninou ukazuje, jak rozmanitá a pestrá v podobách a druzích zelenina je.Ve čtvrtém dílu našeho seriálu se opět zaměříme na vybrané tuzemské druhy zeleniny. Z  jejich poměrně většího počtu jsme vybrali ty, které patří mezi důležité, mnohostranně používané a zároveň vykazují výrazné léčivé vlastnosti:Brokolice (Brassica oleacea var. italica)Brokolice je jednoletá nebo víceletá rostlina z čeledi brukvovitých, která je druhem kapusty a příbuzná květáku. Pěstuje se pro dužnaté stonky s růžicemi. Nejčastěji bývá zelená, ale jsou i odrůdy fi alové a žluté. Pochází z východního Středomoří. První pěstiteli brokolice byli staří Římané. O tehdejších odrůdách se zmiňuje ve svých spisech Plinius v prvním století n. l. Z Itálie se brokolice šířila na sever Evropy. Tato zajímavá zelenina byla dovezena do Francie v období Kateřiny Medicejské v roce 1560. V Anglii se objevila v 18. století. Později se rozšířila do ostatních částí Evropy.Brokolice je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin vitaminu A) a vlákniny. Má mimořádně vysoký obsah draslíku, který působí pozitivně na odvodňování a snižování krevního tlaku. Dále obsahuje vitamin B1, kyselinu listovou (vitamin B9) a vitamin B2. Z minerálních látek kromě draslíku ještě vápník, fosfor a síru. Preventivně působí proti infekcím, zlepšuje trávení a odstraňuje zácpu. Podporuje metabolismus sacharidů a  bílkovin. Posiluje práci svalů (důležité pro sport a přívržence fi tness). Povzbuzuje imunitní systém a pomáhá proti neklidu, podrážděnosti a poruchám spánku. Posiluje srdce a  krevní oběh, intenzivně působí proti onemocnění střev. Podporuje krvetvorbu, zásobuje buňky kyslíkem. Mírní menstruační bolesti u žen.Brokolici je třeba rychle zkonzumovat, protože růžice již během tří dnů, zvláště za teplejšího počasí, žloutnou a poupata se otevírají. V naší kuchyni je rok od roku oblíbenější. Dá se dobře kuchyňsky připravovat, je zdravá, navíc díky zmrazenému zboží celoročně dostupná, a  navíc i  po zmrazení obsahuje všechny důležité živiny. Osvědčuje se jako ideální příloha k mnoha pokrmům, zejména k  masu, přidáváme ji do polévek i  zeleninových pokrmů, rizot atd., ze syrové připravujeme salát. Chceme-li dokonale využít živin brokolice, měli bychom ji kombinovat se zeleninou obsahující biotin, jsou to např. rajčata, avokádo nebo špenát. Spolu s vitaminem B12 (např. se sázeným vejcem) se tak zvýší zužitkování bílkovin.Špenát setý je druh jedlé krytosemenné rostliny z čeledi laskavcovitých. Jedná se o důležitou jednoletou listovou zeleninu. Za oblast původu špenátu je považována jihozápadní Asie. Jako první jej pěstovali Peršané, od 7. století byl pěstován v Číně. Přes Sýrii a Arábii se dostal do severní Afriky, odkud přichází kolem roku 1100 do Španělska, kam jej přivezli Maurové, a dále se pak šířil po Evropě. První recepty, v nichž se používá, jsou dochovány ZELENINA PRO ZDRAVÍ A KRÁSU (4)Ing. František Kovács, CSc.Jídlo drží tělo a  duši pohromadě, říká stará lidová moudrost. V  posledních desetiletích ovšem tato moudrost v bohatých průmyslových zemích už neplatí. Mnoho lidí trpí chorobami způsobenými výživou chám spánku. Posiluje srdce a  krevní oběh, intenzivně působí proti onemocnění střev. Podporuje krvetvorbu, zásobuje buňky kyslíkem. Mírní menstruační bolesti u žen.Brokolici je třeba rychle zkonzumovat, protože růžice již během ZELENINA PRO ZDRAVÍ A KRÁSU (4)Ing. František Kovács, CSc.Špenát setý (Brassica oleacea var. italica)
                                
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66