Page 10 - Demo
P. 10
10ROZHOVORTereza Srncov%u00e1, vedouc%u00ed n%u00e1kupu %u010derstv%u00fdch potravin makro %u010cRFoto: Petr Lebeda Iniciativa %u010cesk%u00e9 pole vznikla v roce 2022. Co bylo d%u016fvodem jej%u00edho vzniku?Makro %u010cR je nejv%u011bt%u0161%u00ed dodavatel pro z%u00e1kaznick%u00fd segment HoReCa v %u010cR. S t%u00edmto se %u00fazce poj%u00ed i zodpov%u011bdnost za to, v jak%u00e9m stavu se v%u0161eobecn%u011b nab%u00eddka potravin u%u00a0n%u00e1s nach%u00e1z%u00ed. Hlas%u016f o obt%u00ed%u017en%u00e9 situaci %u010desk%u00fdch p%u011bstitel%u016f a chovatel%u016f tv%u00e1%u0159%u00ed tv%u00e1%u0159 siln%u00e9mu dovozu na evropsk%u00e9m trhu je dost a %u0159e%u0161en%u00ed m%u00e1lo. Cht%u011bli jsme p%u0159isp%u011bt trochou do ml%u00fdna, a tak jsme p%u0159i%u0161li s touto iniciativou, kter%u00e1 p%u0159izvala i dal%u0161%u00ed partnery z ostatn%u00edch %u010dl%u00e1nk%u016f potravin%u00e1%u0159sk%u00e9ho %u0159et%u011bzce, abychom spole%u010dn%u011b hledali mo%u017enosti n%u00e1pravy. V%u0161e za%u010dalo podporou %u010desk%u00fdch brambor, kter%u00e9 jsou nejobl%u00edben%u011bj%u0161%u00ed p%u0159%u00edlohou %u010cech%u016f. Pro%u010d zrovna brambor?Mo%u017enost%u00ed byla opravdu velk%u00e1 %u0159ada. Cht%u011bli jsme za%u010d%u00edt s n%u011b%u010d%u00edm, co m%u00e1 samo o sob%u011b velk%u00fd v%u00fdznam v gastronomii, silnou tradici a v hlav%u00e1ch lid%u00ed bude rezonovat, a%u00a0brambora n%u00e1m p%u0159i%u0161la jako takov%u00e1 opomenut%u00e1 popelka, o kterou se nikdo moc nezaj%u00edm%u00e1. A proto%u017ee se pohybujeme v%u00a0HoReCa segmentu a sledujeme trendy, hledali jsme nav%u00edc odr%u016fdu vhodnou na hranolky. Nemalou m%u011brou k za%u010d%u00e1tku pr%u00e1v%u011b v t%u00e9to podob%u011b p%u0159isp%u011bla dlouholet%u00e1, velmi %u00fazk%u00e1 a bohat%u00e1 spolupr%u00e1ce s panem Vlastimilem Rasochou a%u00a0%u010cesk%u00fdm brambor%u00e1%u0159sk%u00fdm svazem. B%u011bhem kr%u00e1tk%u00e9 doby %u010desk%u00e1 produkce brambor za%u010dala vytla%u010dovat dovoz. Jak se v%u00e1m to poda%u0159ilo?D%u011bkuji za tak pozitivn%u00ed hodnocen%u00ed. My to vn%u00edm%u00e1me, %u017ee jsme st%u00e1le opravdu na za%u010d%u00e1tku. Je pravda, %u017ee t%u00e9m%u011b%u0159 okam%u017eit%u011b po dopln%u011bn%u00ed nab%u00eddky o brambory na hranolky %u010desk%u00e9ho p%u016fvodu vedle toho holandsk%u00e9ho do%u0161lo nejen k p%u0159eklopen%u00ed p%u0159ibli%u017en%u011b poloviny prodej%u016f pr%u00e1v%u011b do na%u0161%u00ed novinky, ale t%u00e9%u017e k celkov%u00e9mu r%u016fstu t%u00e9to specifi ck%u00e9 podkategorie. To je ale pouze mal%u00e1 %u010d%u00e1st. Ambic%u00ed na%u0161%u00ed iniciativy je t%u00edmto ovlivnit cel%u00fd trh, a hlavn%u011b se vrhnout do chlazen%u00e9 a%u00a0mra%u017een%u00e9 varianty hranolek z %u010cesk%u00e9ho pole, kde se skr%u00fdv%u00e1 v%u011bt%u0161ina spot%u0159eby. Portfolio %u010cesk%u00e9ho pole se postupn%u011b roz%u0161%u00ed%u0159ilo o dal%u0161%u00ed tradi%u010dn%u00ed %u010desk%u00e9 plodiny. Kter%u00e9 to jsou a jak%u00e9 dal%u0161%u00ed byste cht%u011bli je%u0161t%u011b p%u0159idat?K brambor%u00e1m jsme nejprve p%u0159idali k%u0159en a%u00a0%u010desnek. I ty jsou pro %u010deskou gastronomii z%u00e1kladn%u00edmi surovinami, ale ob%u011b jsme p%u016fvodn%u011b dov%u00e1%u017eeli, k%u0159en z Ma%u010farska a%u00a0%u010desnek p%u0159edev%u0161%u00edm ze %u0160pan%u011blska. Sedmdes%u00e1t procent dovozu k%u0159enu jsme nahradili prodejem %u010desk%u00e9 plodiny od zn%u00e1m%u00e9ho p%u011bstitele ch%u0159estu, pana Ji%u0159%u00edho %u0160af%u00e1%u0159e. V%u00a0p%u0159%u00edpad%u011b %u010desneku je to b%u011bh na del%u0161%u00ed tra%u0165. V%u00a0%u010cech%u00e1ch vyp%u011bstovan%u00fd %u010desnek je relativn%u011b b%u011b%u017en%u011b k dispozici, my ale hled%u00e1me nav%u00edc typickou %u010deskou odr%u016fdu. V prvn%u00edm roce jsme za%u010dali s odr%u016fdami Bjetin a Slavin. Druh%u00fd rok jsme zkusili odr%u016fdu Topaz s panem Romanem Hurtem. Leto%u0161n%u00ed %u00farodu Topazu nyn%u00ed zpracov%u00e1v%u00e1me na loupan%u00fd %u010desnek a propojujeme s na%u0161%u00ed sortimentn%u00ed %u0159adou convenience produkt%u016f pod zna%u010dkou Chytr%u00fd kucha%u0159.Leto%u0161n%u00ed %u017ehavou, a hlavn%u011b k%u0159upavou novinkou jsou tradi%u010dn%u00ed %u010desk%u00e9 okurky a%u00a0m%u016f%u017eeme se pochlubit t%u00edm, %u017ee i n%u00e1lev, %u010cESK%u00c9 POLE ROZ%u0160I%u0158UJE SORTIMENT%u201eA%u017d BUDE PRO Z%u00c1KAZN%u00cdKY B%u011a%u017dN%u00c9 NAJ%u00cdT PRODUKTY A LOGO %u201a%u010cESK%u00c9 POLE%u2018 NA MENU JEJICH OBL%u00cdBEN%u00ddCH RESTAURAC%u00cd, BISTER A HOTEL%u016e, BUDEME C%u00cdTIT, %u017dE M%u00c1ME SPLN%u011aNO,%u201c %u0158%u00cdK%u00c1 TEREZA SRNCOV%u00c1, VEDOUC%u00cd N%u00c1KUPU %u010cERSTV%u00ddCH POTRAVIN MAKRO %u010cR.%u010cesk%u00e9 pole je iniciativa spole%u010dnosti makro %u010cR, kter%u00e1 vznikla v roce 2022 s c%u00edlem podporovat a rozv%u00edjet tradi%u010dn%u00ed produkty %u010desk%u00e9ho zem%u011bd%u011blstv%u00ed a spole%u010dn%u011b usilovat o%u00a0jejich m%u00edsto v %u010desk%u00e9 kultu%u0159e a gastronomii. Na projektu spolupracuje makro %u010cR s %u010ceskou zem%u011bd%u011blskou univerzitou v Praze, zem%u011bd%u011blsk%u00fdmi svazy, za podpory Ministerstva zem%u011bd%u011blstv%u00ed. %u010cesk%u00e9 pole tak%u00e9 z%u00edskalo cenu za inovativn%u00ed projekt roku 2023 v sout%u011b%u017ei Mastercard Obchodn%u00edk roku.