Page 63 - Demo
P. 63
RELAXACE, VÝŽIVA A POHODAwww.kosmetika-wellness.cz 63vý metabolismus, přeměnu látkovou v mozku, pozitivní náladu), vitamin K, minerály jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysané zelí přispívá k obnově vazivových tkání.Miřík celer (Apium graveolens)Miřík celer je dvouletá bylina z čeledi miříkovité. Je to kořenová zelenina, která se pěstuje ve třech druzích: celer bulvový či hlíznatý nebo kořenový (především pro bulvu, ale dají se použít i jeho listy a dokonce i semena), celer řapíkatý (nevytváří hlízu, jeho silné řapíky se bělí a používají jako jemná zelenina) a celer listový (s množstvím jemných listových výhonků).Celer se pěstuje na celém světě jako zelenina, koření i léčivo. Byl vyšlechtěn z původně plané rostliny. O celeru se ve svých básních zmiňuje už Homér, ale znali jej už ve starém Egyptě. Řekové a Římané znali i odrůdy naťové a řapíkové. Tehdy byl celer symbolem smutku a smrti. Byl zasvěcen bohům podsvětí, pojídán na pohřebních hostinách a ve věncích pokládán na hroby. Ve středověku ho zahradníci pěstovali do polévek, pod hovězí pečeni či do salátu. V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce. U nás se jeho pěstování rozšířilo v 17. a 18. století.V celeru je vysoký podíl éterických olejů, které mu propůjčují chuť a vůni a obohacují zeleninu, aby během růstu odpuzovala bakterie, plísně a jiné přírodní škůdce. Éterické oleje celeru jsou ostré, působí také na sliznice (v ústech, nosohltanu a žaludku) a ve střevech antibakteriálně a antimykoticky. Celer obsahuje ještě bílkoviny, puriny, glycidy, apiin, cholin, vitamin B1, B2, B12, PP, C a z minerálních látek především vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor.Celer působí antibakteriálně v ledvinách, močovém měchýři a močových cestách, léčí záněty a obtíže močového měchýře. Zlepšuje peristaltiku, zbavuje střeva ochablosti a zácpy. Odvodňuje organismus a pomáhá při hubnutí. Aktivuje metabolismus sacharidů. Posiluje nervy a mozek, zmírňuje nervové poruchy a dodává důležité živiny pro zdravou kůži, oči, vlasy a játra. Všechny tyto vlastnosti celeru využívá lidové léčitelství.Rajče jedlé (Solanum lycopersicum)Rajče jedlé, též lilek rajče je vytrvalá rostlina bylinného charakteru, pěstovaná jako jednoletka. Patří do čeledi lilkovitých. Plodem je bobule zvaná rajče, původně rajské jablko, proto se řadí mezi plodovou zeleninu, ale existují spekulace, že rajče je ovoce. Není příliš náročné, dobře odolává chladu, lze ho proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Oblíbené je tedy i na českých zahrádkách. Pěstuje se v mnoha druzích a odrůdách a odlišuje se barvou, tvarem plodu, velikostí a také chutí. Rajčata mohou být masitá, velkoplodá, keříčková, třešňová, příp. koktejlová, ale i oválná (vejčitá až soudkovitá).Rajčata pocházejí ze subtropického pásma Jižní Ameriky. V Peru je indiáni pěstovali v 5. století před n. l. Po objevení Ameriky byla dovezena do Evropy. Původně se zde pěstovala jako okrasná rostlina, protože plod se pokládal za jedovatý. Jejich kultivace jako zeleniny se rozšířila až v 18. stol. ve Francii a Německu, později v Anglii a postupně i u nás. Dnes obzvlášť prospívají v jihoevropských zemích.Zralá rajčata jsou bohatá na beta-karoten (provitamin vitaminu A) a vitamin C. Dále obsahují lykopeny (propůjčují rajčatům jejich červenou barvu), biotin (vitamin skupiny B), niacin (vitamin B3), chrom, draslík a zinek. Z více než 90 % je tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Mají vysoký podíl vlákniny, naopak tuk neobsahují téměř žádný. Nezralé (zelené) plody rajčat mohou způsobit otravu organismu. Lodyhy a listy jsou jedovaté!Rajčata prospívají zdraví. Posilují vnitřní buněčnou strukturu, podporují metabolismus v buňkách, chrání a posilují sliznice v celém těle. Preventivně působí proti infekcím, pomáhají při tvorbě zdravé kůže. Povzbuzují mozek a nervy, pomáhají při chronické únavě. Zlepšují náladu a podporují spánek, omlazují buňky, posilují srdce. Odvodňují a působí močopudně, pomáhají při stavbě nových vaziv. Povzbuzují tvorbu hormonů a odstraňují poruchy trávení a zácpu.Od června až do října se můžeme těšit na naše rajčata pěstovaná ve volné půdě. Jinak jsou čerstvá rajčata díky skleníkovému hospodářství a dovozu na trhu po celý rok. Celoroční zeleninou se stala i díky konzervaci, sušení a zmrazování. Po celý rok máme k dispozici i produkty z nich vyrobené: rajčatový protlak, šťávu, kečup, relish, čatní.