Page 8 - Demo
P. 8


                                    8 www.kosmetika-wellness.czNOVINKY ZE SVĚTAŠtěpánka StrouhalováKetodieta jako prevence stárnutí Ketodieta si získává stále větší popularitu, protože posiluje schopnost těla přeměňovat tuk na energii a  hubnout. Držet se této diety ale není snadné. To je důvod, proč vědci zkoumají potravinové doplňky s exogenními ketony, které pomůžou držet se obvyklé stravy. Zároveň snižují chuť k jídlu. Doplňky však zlepšují i sportovní výkon a mezi další hlavní výhody ketonových doplňků patří zlepšení ochrany proti zánětům organismu a duševního zdraví. Ketóza (zvýšené hladiny ketolátek v krvi) může podle několika nedávných vědeckých studií totiž vyvolat neuroprotektivní účinky. Stavy organismu vyvolané ketózou tak můžou vést k  celkovému zlepšení zdravotního stavu a oddálit jak stárnutí, tak rozvoj souvisejících onemocnění. Doplňky, jako jsou ketonové soli a estery ketonů, můžou podle výzkumů oddálit nástup nemocí souvisejících s věkem a nejčastějších neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a  skleróza, stejně jako zhoršené funkce učení a paměti. Ze zdravotního hlediska jsou tedy tyto prostředky nejen bezpečné, ale také zdraví prospěšné.Jaké doplňky berou vědci? Výživové doplňky představují multimiliardový průmysl. Na rozdíl od farmaceutických společností však výrobci těchto produktů nemusí dokazovat, že jejich produkty jsou účinné, ale pouze že jsou bezpečné. Vybrali jsme pět ověřených mezi vědci z celého světa. Kurkuma. Simon Bishop, lektor veřejného zdraví a primární péče, Bangor University: „Mletý kořen kurkumy užívám jako doplněk stravy asi dva roky. Přibývající důkazy naznačují, že kurkumin, látka v ní obsažená, může chránit před řadou onemocnění, včetně revmatoidní artritidy, kardiovaskulárních onemocnění, demence a některých druhů rakoviny. Kurkumu užívám každé ráno spolu s prvním šálkem kávy – další zvyk, který mi může pomoct žít o něco déle.“Vitamin D. Graeme Close, profesor fyziologie, Liverpool John Moores University: „Vitamin D je zvláštní v tom, že je syntetizován v našem těle slunečním zářením, takže lidé, kteří žijí v chladných zemích nebo tráví hodně času uvnitř, jsou ohroženi jeho nedostatkem. Protože žiji ve Velké Británii, kde je sluneční světlo v období od října do dubna vzácné a neobsahuje dostatek UVB záření, doplňuji dávkou 50 mikrogramů denně po celou zimu.“ Probiotika. Justin Roberts, docent sportovní medicíny, Anglia Ruskin University: „Mít různé prospěšné střevní bakterie je důležité pro fyzické i duševní zdraví. Rovnováhu bakteriálních druhů však může narušit špatná strava, fyzická neaktivita a častý stres. Existuje množství výzkumů podporujících používání probiotik pro obecné zdravotní přínosy, včetně zlepšení zdraví střev, posílení imunity a  snížení cholesterolu. Jedním ze způsobů, jak podpořit zdraví střev, je konzumace dietních probiotik (živých bakterií a kvasinek), jako je jogurt, kefír, kombucha a kvašené potraviny.“Omega 3. Haleh Moravej, docent v nutriční medicíně, Manchester Metropolitan University: „Omega 3 je mastná kyselina, která se vyskytuje v mnoha formách, z nichž dvě jsou velmi důležité pro vývoj mozku a duševní zdraví: EPA a DHA. Tyto druhy se vyskytují především v  rybách a  zdravý dospělý by měl přijmout minimálně 250–500 mg denně. Vědecké důkazy, jak omega 3 zlepšuje funkci mozku, předchází poruchám nálady a pomáhá předcházet Alzheimerově chorobě, jsou ohromující. Můj jídelníček v průběhu semestru není dost bohatý na omega 3, jak bych si přál, a tak užívám jednu tobolku o obsahu 1200 mg denně.“Skutečné potraviny. Tim Spector, profesor genetické epidemiologie, King’s College London:„V mnoha případech existují důkazy, že výživné látky působí přirozeně, pokud jsou užívány jako potraviny, ale neexistuje žádný dobrý důkaz, že jsou účinné, když jsou podávány ve formě tablet. Proč užívat doplňky stravy, když vše, co potřebujete, můžete získat ze zdravé stravy, kterou nám přináší příroda? Dříve jsem bral doplňky stravy, ale před šesti lety jsem změnil názor. Místo užívání drahých a neúčinných syntetických produktů bychom měli získávat všechny živiny a vitaminy, které potřebujeme, z pestrého výběru kvalitních čerstvých potravin.“ INZERCEChemiker/inPharmazeut/in(Teilzeit möglich)Suchen Sie einen vielseitigen, anspruchsvollen Job als Rezepturentwickler/in inder Schweiz?Ihr Aufgabenbereich: Entwicklung von projektbezogenen PflegekosmetikRezepturen  Mithilfe im LaborUnsere Anforderungen: Ausbildung in diesem Bereich Erfahrung in der Rezepturentwicklung  belastbar, teamfähig  sehr gute Deutschkenntnisse  Interesse an KosmetikBitte senden Sie Ihre Bewerbungmit Foto und Lohnvorstellungan: info@trybol.chTrybol AG  www.trybol.ch8212 Neuhausen  Schweiz
                                
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12